in 2 BBQ

Barbecue

Een barbecue (afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als "barbeque" geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel barbecueŽn genoemd. De meeste Nederlanders/Belgen in Zuid-Afrika, of mensen die het land bezocht hebben noemen het braaien (en de braai), enkele hebben hier bewust voor gekozen om het Engelse woord barbecue te vervangen door een meer Nederlands klinkend woord, anderen vinden het gewoon een leuk woord en gebruiken het in sociale kringen. BarbecueŽn wordt met humoristische bedoelingen ook wel barbeknoeien genoemd.

                                                                                                                                      

BarbecueŽn wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueŽn als een aangename bezigheid ervaren.

Geschiedenis

Toen in het Neolithicum het vuur werd ontdekt bracht dit verschillende nieuwe mogelijkheden voor de holenmens in die tijd. In combinatie met de uitvinding van het vuursteenmes kon vlees van het vel worden ontdaan, in stukken worden gesneden, en op een spit worden klaargemaakt.

 

In de 17e eeuw waren rond de Caribische eilanden Franse en Engelse boekaniers actief. Ze namen van inheemse piraten de techniek over om vlees, vooral van vooral varkens, langzaam te roosteren om het langer houdbaar te maken. Vermoedelijk is ook het woord, dat via het Spaanse barbacoa in het Engels terechtkwam, van Indiaanse afkomst: bijvoorbeeld bij de Taino-indianen betekent barabicu 'het heilige vuurbed'.

Soorten

Vaak worden de warmte en het vuur van een barbecue, die nodig zijn om te roosteren, gemaakt door houtskoolbriketten aan te steken. Een scheutje spiritus vooraf over de houtskool wordt daarbij soms als hulp gebruikt. Er zijn gevallen bekend waarbij onzorgvuldig gebruik hiervan brandwonden heeft veroorzaakt. Er zijn tegenwoordig ook elektrische en gasbarbecues, die binnen kunnen worden gebruikt.

Houtskoolbarbecue

De houtskoolbarbecue is in een half uur klaar voor de barbecue. Door de barbecue eerst goed voor te verwarmen - met een gesloten deksel - wordt het rooster voorbereid. De temperatuur van het vuur is te bepalen met de hoeveelheid houtskool

Gasbarbecue

De gasbarbecue heeft als voordeel boven de houtskoolbarbecue, de snelheid. Een druk op de ontstekingsknop, en binnen 10 tot 15 minuten is de barbecue gereed. Een gasbarbecue is vrij makkelijk te gebruiken. De branders onderin zorgen voor warmte. Gasbarbecues branden op vloeibaar gas, butaan of propaan. Dit gas staat in de fles onder matige druk; wanneer de druk wegvalt verdampt de vloeistof en wordt het gas

Elektrische barbecue

De elektrische barbecue is binnen enkele minuten opgewarmd. Deze gebruikt aardig wat stroom, maar brengt geen verkoolde stukken met zich mee. Bovendien koelt deze barbecue na gebruik snel af. Door de constante warmtetoevoer kan het eten snel bereid worden

bron wikipedia